Kan man genom att utfodra med färskfoder undvika allergi?
Allergi är ett problem som ökar inom alla hundraser, idag utfodrar majoriteten av hundägare sina valpar och hundar 100% torrfoder. Torrfoder är värmebehandlat vilket innebär att inga mikroorganismer överlever, det gör hundfodret sterilt. För inte så länge sedan utfodrade man sina hundar med rester från människans kost, vilket gjorde att immunförsvaret fick utsättas för bakterier. Detta kan vara en bidragande faktor varför allergier har ökat så markant.
Inom populära raser är även en snabb avelsmetod en bidragande faktor, där man helt enkelt har avlat på hundar med allergi.
Torrfoder vs. färskfoder ur bakterieperspektiv
Torrfoder: Det är sterilt och saknar både skadliga och nyttiga bakterier. Det är som att ge kroppen mat utan några mikroorganismer alls, vilket innebär att immunförsvaret inte kommer i kontakt med bakterier och därför inte stimuleras till att hantera dem. Ett ostimulerat immunförsvar kan bli svagare och reagera överdrivet på andra saker, som allergener.
Färskfoder: Innehåller naturliga bakterier (både goda och ibland mindre bra). När din hund äter färskfoder exponeras dess immunförsvar för dessa bakterier och lär sig att skilja mellan vad som är farligt och vad som inte är det. Detta stärker immunförsvaret och gör det mer balanserat. Dessutom främjar goda bakterier tarmhälsan, vilket är avgörande för hela kroppens immunsystem.
Varför är bakterier bra för immunförsvaret?
Immunförsvaret fungerar som en muskel – det blir starkare av att användas. Om kroppen aldrig utsätts för bakterier blir immunsystemet "lättskrämt" och överkänsligt, vilket kan leda till problem som allergier eller inflammationer. Goda bakterier, som finns i färskfoder, hjälper dessutom tarmfloran att fungera optimalt. Eftersom 70–80 % av immunförsvaret finns i tarmarna är en hälsosam tarmflora avgörande för hela djurets hälsa.
Torrfoder är för "rent", och det betyder att immunförsvaret får mindre stimulans. Färskfoder med naturliga bakterier stärker immunförsvaret genom att utsätta det för och lära det hantera dessa bakterier.
''Om ägaren hade gett valpen rå komage (våm), råa inälvor, eller hushållets matrester kunde man se att dessa hundar hade signifikant mindre allergi- och atopirelaterade symptom, som oftast är hudrelaterade, senare i livet. Däremot visade det sig att valpar som inte alls hade fått någon rå mat, vars kost bestått nästan enbart av torrfoder, eller som hade fått frukt och/eller värmetorkade djurdelar, kom att ha signifikant mera allergi- och atopirelaterade symptom senare i livet" sade DogRisk forskningsgruppens ledare, docent Anna Hielm-Björkman vid Helsingfors Universitets veterinärfakultet.'' Källa
Tarmens & Magens pH
Eftersom färskfoder består av kött och ben, kräver det mer magsyra för att brytas ner. För att färskfodret ska brytas ner sänks pH-värdet. Detta innebär att tarmen får ett surare pH-värde, vilket kan minska risken för skadliga bakterier att överleva som tex salmonella.
Ett surare pH-värde i tarmen gynnar nyttiga bakterier som Lactobacillus och Bifidobacterium samtidigt som det hämmar tillväxten av skadliga bakterier.
Torrfoder, särskilt sådant som innehåller mycket kolhydrater och spannmål, tenderar att höja pH-värdet (göra det mindre surt). Detta beror främst av två anledningar, lägre krav på magsyra och kolhydrater.
Färskfoder vs torrfoder i pH-skala
pH-värdet i magen
Färskfoder - pH 1,5 - 2
Torrfoder - pH 2 - 4
pH-värdet i tarmen
Färskfoder - 5,5 - 6,5
Torrfoder - 6,5 - 7,5
Ett högre pH kan missgynna nyttiga bakterier och istället gynna bakterier som trivs i en mindre sur miljö, vilket kan leda till sämre tarmhälsa.
Vi utfodrar våra hundar och valpar med färskfoder som bas, vi lägger sedan till vissa kolhydrater tex potatis/ris och grönsaker som tex morötter i liten mängd. Vi låter även våra valpar äta 'skit' ute.
Jag skulle vilja berätta om min egna historia och varför jag tror på detta till 110%. Jag själv har atopi för Björk och Gråbo, hade problem med nysningar, nästäppa, torra ögon och trötthet. Använde mig av receptbelagda allergitabletter, detta hjälpte men jag är ingen som gillar att ta tabletter när jag inte dör utan. Började med mjölksyrebakterier (goda bakterier) och L-glutamin vilket är som bränsle för tarmen, hade tagit det regelbundet (varje dag) i ca 6 månader. När sommaren sedan kom så nös jag inte, vilket var helt otroligt utan allergitabletter. Kände inte heller av mina andra symtom.
Lider även av eksem (tagit stark kortison hela mitt liv), nu när min tarmhälsa är bra har jag inte haft ett enda utbrott.
Tarmhälsa är A & O när det kommer till hur hela kroppen mår.
Om man inte vill köra på 100% färskfoder, rekommenderar jag alltid att man låter en del av hundens kost bestå av just färskfoder. Finns flera olika alternativ som finns som komplement till torrfoder idag som är väldigt smidiga, portionerade i små bollar.
Även om man utfodrar med färskfoder sedan valptiden betyder det inte att ingen valp kan utveckla allergi. Men man exponerar immunförsvaret på ett sätt så att valpen får förutsättningen att kunna hantera dessa allergener.
(Forskning på området är lovande men ännu inte heltäckande. Faktorer som genetik, miljö och utfodring tillsammans verkar påverka risken för allergier)
Body Condition Score
Att hålla hunden slank och vältränad är viktigare än man kan tro, särskilt när det gäller en Fransk Bulldogg. Då övervikt kan leda till andnings och ryggbesvär. Låt hunden gå och springa i varierande terräng för att bygga ryggmuskler.
Tandhälsa
Är färskfoder eller torrfoder bättre för tandhälsan? - Torrfoder är bättre när det gäller tandhälsan då torrfoder är hårt och slipar tänderna mer (om hunden faktiskt tuggar på fodret). Men sålänge hunden får hundben att tugga på, blir det ingen skillnad på att ge färskfoder eller torrfoder gällande tandhälsan.